Hur mycket får man i barnbidrag?

2025-07-01 | Hushållsekonomi

barnbidrag

Hur mycket får man i barnbidrag? Det är en fråga som berör de allra flesta familjer i Sverige. Barnbidraget betalas ut månadsvis för alla barn upp till 16 års ålder och utgör en viktig del av familjernas ekonomi. För 2025 är grundbeloppet 1 250 kronor per barn och månad, och familjer med flera barn får dessutom ett flerbarnstillägg som kan göra stor skillnad för den totala summan.

Vad är barnbidrag?

Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut av Försäkringskassan till alla familjer med barn boende i Sverige. Det är skattefritt och betalas ut oavsett familjens inkomst eller ekonomiska situation.

Syftet med barnbidraget är att stödja familjernas ekonomi och bidra till barnens uppväxt och utveckling. Det utgör en grundläggande del av det svenska välfärdssystemet och har funnits i olika former sedan 1940-talet.

Barnbidraget betalas normalt ut den 20:e varje månad och fortsätter till och med månaden barnet fyller 16 år. Efter det kan förlängt barnbidrag betalas ut om barnet studerar på gymnasiet.

Vad ska barnbidraget gå till?

Det finns inga juridiska krav på vad barnbidraget ska användas till – det är helt upp till varje familj att bestämma. Tanken är att pengarna ska bidra till barnets allmänna uppehälle och välbefinnande.

I praktiken använder de flesta familjer barnbidraget till vardagskostnader som mat, kläder, skor, fritidsaktiviteter och andra utgifter som rör barnet. Många väljer också att spara en del av barnbidraget till barnets framtid.

Även om det inte finns några regler om hur pengarna ska användas är det viktigt att komma ihåg att barnbidraget är till för barnets bästa. Det är därför rimligt att pengarna används på sätt som gynnar barnets utveckling och välmående.

Vem får barnbidraget?

Barnbidraget betalas normalt ut till den förälder som barnet bor mest hos. För barn som bor lika mycket hos båda föräldrarna kan barnbidraget delas eller betalas ut till en av föräldrarna.

För att ha rätt till barnbidrag krävs att barnet är folkbokfört i Sverige och att ni har rätt att vistas här. EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd har normalt rätt till barnbidrag.

Om föräldrarna är separerade eller skilda kan den förälder som inte bor med barnet ansöka om att få barnbidraget om barnet bor hos denne minst halva tiden. Detta måste dock anmälas till Försäkringskassan.

Hur mycket barnbidrag får man?

Barnbidraget för 2025 är 1 250 kronor per barn och månad. Utöver grundbeloppet får familjer med flera barn ett flerbarnstillägg som ökar den totala summan avsevärt.

Antal barn Barnbidrag Flerbarnstillägg Belopp per barn Totalt belopp
1 barn 1 250 kr 1 250 kr 1 250 kr
2 barn 2 500 kr 150 kr 1 325 kr 2 650 kr
3 barn 3 750 kr 730 kr 1 493 kr 4 480 kr
4 barn 5 000 kr 1 740 kr 1 685 kr 6 740 kr
5 barn 6 250 kr 2 990 kr 1 848 kr 9 240 kr
6 barn 7 500 kr 4 240 kr 1 957 kr 11 740 kr
7 barn 8 750 kr 5 490 kr 2 034 kr 14 240 kr

 

Som tabellen visar ökar det genomsnittliga beloppet per barn när familjen har fler barn. En familj med fem barn får nästan 1 900 kronor per barn och månad, jämfört med 1 250 kronor för familjer med ett barn.

Vad är flerbarnstillägg?

Flerbarnstillägget är ett extra stöd som betalas ut till familjer med två eller fler barn. Tanken är att erkänna att kostnaderna per barn inte ökar linjärt – många kostnader kan delas mellan syskon.

Flerbarnstillägget börjar betalas ut när familjen har två barn och ökar för varje ytterligare barn. För två barn är tillägget 150 kronor per månad, medan familjer med fem barn får 2 990 kronor extra per månad.

Tillägget betalas ut så länge familjen har minst två barn som berättigar till barnbidrag. När det äldsta barnet fyller 16 år och inte längre får barnbidrag räknas flerbarnstillägget om baserat på antalet kvarvarande barn.

Höjs barnbidraget 2025?

Nej, barnbidraget höjs inte under 2025. Beloppet ligger kvar på 1 250 kronor per barn och månad, samma nivå som gällde under 2024.

Regeringen justerar normalt barnbidraget med prisutvecklingen, men för 2025 gjordes ingen höjning. Det betyder att barnbidragets köpkraft kan minska något om inflationen är högre än noll procent.

Fler artiklar

Installera induktionshäll – så gör du

Installera induktionshäll – så gör du

Att installera induktionshäll blir allt vanligare i svenska kök, och med rätt förberedelser kan det vara en relativt enkel uppgift. Men det finns viktiga skillnader jämfört med vanliga spisar som du måste ha koll på före installation. Här får du en genomgång av vad...

Allt du behöver veta om att flytta eluttag

Allt du behöver veta om att flytta eluttag

Att flytta eluttag är ett vanligt behov vid renovering eller omöblering, men det finns viktiga regler och begränsningar att känna till. Medan du får byta ett befintligt uttag mot ett nytt, är det betydligt mer komplext att flytta ett uttag till en helt ny plats. I...

Byta elcentral i bostadsrätt – vad gäller?

Byta elcentral i bostadsrätt – vad gäller?

Att byta elcentral i en bostadsrätt är mer komplext än många tror. Det handlar inte bara om själva installationen utan också om vem som ansvarar för vad, vilka tillstånd som krävs och vad som gäller enligt föreningens stadgar. Läs vidare för att ta del av reglerna och...