Telefontornet i Stockholm

2025-06-30 | Övrigt

Telefontornet

Mitt i centrala Stockholm fanns en gång ett märkligt och imponerande torn som blev känt över hela landet. Det kallades Telefontornet, och det reste sig högt över takåsarna vid Brunkebergstorg.

Tornet var en välkänd del av Stockholm under många år och väckte stor uppmärksamhet när telefonin var något nytt. I dag finns Telefontornet inte kvar, men många minns det fortfarande – både genom gamla foton och berättelser om hur det en gång såg ut.

Ett landmärke i telefonins historia

Telefontornet byggdes 1887 för att samla tusentals telefonlinjer på ett och samma ställe. På den tiden hade man inte grävt ner ledningarna i marken – istället hängde de i luften, som ett spindelnät över staden.

Tornet stod som en gigantisk fördelningspunkt där över 5 000 ledningar möttes. Det byggdes av Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag och var närmare 45 meter högt. I en tid när höga byggnader var sällsynta gjorde tornet ett starkt intryck på dem som såg det.

Var låg Telefontornet Stockholm?

Platsen för tornet var mitt i det centrala Stockholm – närmare bestämt på Malmskillnadsgatan 32, bakom det som idag är Gallerian vid Hamngatan. Det var anslutet till en av stadens största telefoncentraler och blev snabbt en viktig del av stadens tekniknätverk.

I takt med att tekniken utvecklades minskade dock behovet av luftledningar. Redan på 1910-talet började man successivt gräva ner ledningarna under marken, vilket minskade tornets funktion.

Från telefontorn till reklampelare

Efter att ledningarna tagits ner blev tornet istället en plattform för reklam. På 1930-talet pryddes det av stora skyltar för bland annat choklad och läsk. Tornet behövdes inte längre för telefonin, men det syntes fortfarande tydligt i staden.

Många stockholmare fortsatte att kalla det Telefontornet, trots att det inte längre användes för sin ursprungliga funktion.

Branden och rivningen

1947 inträffade en stor brand i centralstationen som låg i anslutning till tornet. Branden orsakade stora skador, och man bedömde att tornet inte längre var säkert att behålla. Samma år beslutades det att rivningen skulle genomföras.

I början av 1950-talet var det helt borta. För många stockholmare som vuxit upp med tornet blev det en stor förändring – något som länge varit en del av stadsbilden försvann.

Betydelsen för Stockholm

Tornet har blivit en del av berättelsen om hur Stockholm växte fram som en modern stad. När telefonin började användas allt mer behövdes en plats där alla ledningar kunde samlas – och det var precis vad tornet användes till.

Samtidigt visade det att Sverige var på väg in i en ny tid med ny teknik. Även om tornet inte finns kvar i dag, ses det fortfarande som ett av de mest kända byggnadsverken från den tiden.

Telefontornet idag

Även om tornet inte finns kvar i dag, går det fortfarande att se spår av det. På platsen där det en gång stod finns en skylt som berättar lite om dess historia. Det finns också modeller och bilder som visar hur tornet såg ut.

På Tekniska museet i Stockholm kan man se gamla foton och saker från den tiden. Det finns också guidade turer i stan där man stannar till vid platsen för tornet och berättar om hur det såg ut och vad det användes till.

Ett minne av en annan tid

Tornet finns inte kvar i dag, men många minns det fortfarande. Det påminner om en tid då nya idéer förändrade samhället snabbt, och om hur Stockholm hela tiden växte och förändrades. Många tycker fortfarande att Telefontornet Stockholm är en spännande del av stadens historia.

Även om man bara kan se det på gamla bilder nu, har det ändå en plats kvar i minnet av hur Stockholm en gång var.

Fler artiklar

5 byggnader designade av Gert Wingårdh

5 byggnader designade av Gert Wingårdh

Gert Wingårdh är en av Sveriges mest kända arkitekter. Genom åren har han blivit uppmärksammad för sitt sätt att blanda moderna former med detaljer hämtade från platsens historia och identitet. Många byggnader designade av Gert Wingårdh är idag välkända landmärken,...

Världens längsta biltunnel

Världens längsta biltunnel

I Norge, där vägarna slingrar sig mellan fjordar och höga berg, finns en tunnel som är något alldeles extra. Den går djupt genom berget och gör det möjligt att resa smidigt mellan Aurland och Lærdal – två platser som tidigare låg ganska avskilt från varandra. Den...

Sveriges 10 äldsta kyrkor

Sveriges 10 äldsta kyrkor

Kyrkor har länge varit en viktig del av Sveriges historia. Redan under vikingatiden började man bygga de första kyrkorna, ofta i trä. Med tiden övergick man till att bygga i sten, och många av dessa kyrkor står fortfarande kvar. Nedanför kan du läsa mer om Sveriges 10...