Världens längsta biltunnel

2025-06-30 | Övrigt

Världens längsta biltunnel

I Norge, där vägarna slingrar sig mellan fjordar och höga berg, finns en tunnel som är något alldeles extra. Den går djupt genom berget och gör det möjligt att resa smidigt mellan Aurland och Lærdal – två platser som tidigare låg ganska avskilt från varandra.

Den kallas Laerdalstunneln, och är idag känd som världens längsta biltunnel. Den sträcker sig hela 24,5 kilometer, vilket gör den till en av de mest imponerande vägbyggena i modern tid.

Från idé till verklighet

Behovet av en vintersäker och effektiv väg mellan Oslo och Bergen var det som ledde till byggandet. Tidigare fanns bara färjeleder och bergsvägar som ofta stängdes av under vintern. Därför bestämde man sig för att bygga en tunnel. Arbetet med att spränga och borra började 1995, och år 2000 stod tunneln klar och kunde öppna för trafik.

Att bygga tunneln var ett stort projekt som krävde mycket pengar och planering. Det räckte inte med att bara göra ett hål genom berget – man behövde också tänka på säkerhet, luftkvalitet och att det skulle vara bekvämt att köra där. Tunnelns totala kostnad låg på ungefär en miljard norska kronor.

Hur lång är tunneln?

Laerdalstunneln är 24,5 kilometer lång. Det innebär att man färdas ungefär 20 minuter under jord om man håller normal hastighet. Ingen annan biltunnel i världen har samma längd, vilket gör den till världens längsta tunnel som är byggd specifikt för biltrafik.

Till skillnad från vissa andra tunnlar går det inga tåg eller andra typer av fordon här – bara bilar och andra motorfordon.

Säkerhet i fokus

Att färdas så långt under marken ställer höga krav på säkerheten. Därför finns det många lösningar för att göra resan trygg. Kameror övervakar trafiken dygnet runt, nödutgångar är placerade med jämna mellanrum och det finns särskilda fickor där man kan stanna vid problem.

Dessutom är ventilationen mycket avancerad. Frisk luft sugs in och avgaser blåses ut genom stora fläktar. Om något händer, exempelvis en brand, kan röken ledas bort snabbt och effektivt för att minska riskerna för förare.

Ljuset i tunneln

Att köra i en lång tunnel kan kännas monotont eller till och med klaustrofobiskt. För att göra körningen behagligare är tunneln uppdelad i flera zoner. Varje 6:e kilometer finns stora, upplysta bergsrum med blått och gult ljus som ger en känsla av dagsljus.

Dessa områden är tänkta som vilopunkter för sinnet och ger förare möjlighet att slappna av och hålla koncentrationen uppe under resan.

Var ligger Laerdalstunneln?

Tunneln ligger i västra Norge och utgör en viktig del av den europeiska vägen E16. Den förbinder de två orterna Aurland och Lærdal, vilket också gett tunneln dess namn.

Vägen är ett populärt alternativ för de som vill resa mellan Oslo och Bergen utan att ta färja eller riskera att fastna på snötäckta fjällvägar.

Är det gratis att köra?

Ja, till skillnad från många andra långa tunnlar är det ingen avgift för att köra genom Laerdalstunneln. Tunneln är öppen året runt och kan användas av både personbilar, lastbilar och turistbussar utan kostnad.

Fler artiklar

5 byggnader designade av Gert Wingårdh

5 byggnader designade av Gert Wingårdh

Gert Wingårdh är en av Sveriges mest kända arkitekter. Genom åren har han blivit uppmärksammad för sitt sätt att blanda moderna former med detaljer hämtade från platsens historia och identitet. Många byggnader designade av Gert Wingårdh är idag välkända landmärken,...

Telefontornet i Stockholm

Telefontornet i Stockholm

Mitt i centrala Stockholm fanns en gång ett märkligt och imponerande torn som blev känt över hela landet. Det kallades Telefontornet, och det reste sig högt över takåsarna vid Brunkebergstorg. Tornet var en välkänd del av Stockholm under många år och väckte stor...

Sveriges 10 äldsta kyrkor

Sveriges 10 äldsta kyrkor

Kyrkor har länge varit en viktig del av Sveriges historia. Redan under vikingatiden började man bygga de första kyrkorna, ofta i trä. Med tiden övergick man till att bygga i sten, och många av dessa kyrkor står fortfarande kvar. Nedanför kan du läsa mer om Sveriges 10...